Lindra besvär vid förkylning

När ditt barn är förkyld vill du så klart hjälpa att lindra symptom så mycket som möjligt. Det finns hjälp- och läkemedel på apotek men det går inte att bota en förkylning. Som tur är går besvären oftast över på en vecka.


Koksaltlösning

Vid nästäppa kan enkel koksaltlösning vara till stor hjälp. Det löser upp snor och rengör näsan. Det finns att köpa på apotek som du kan droppa i näsan med engångspipett eller i form av en spray som är anpassad för barn.

Koksaltlösning liknar andra vätskor i kroppen som blod och tårar och är därför skonsamt att använda. Du kan därför använda lösningen i näsan under en längre period.

Näsdroppar – använd inte för länge

Näsdroppar som minskar svullnad i näsans slemhinnor och gör det lättare att andas kan vara mycket effektivt men ska inte användas för länge. Håll användandet till max tio dagar i sträck. Nässpray finns på apoteket speciellt utformat för barn i olika åldrar men ska inte användas för barn under 1 år.

Hostmedicin

Eftersom hosta är en försvarsmekanism i kroppen och barnets sätt att få upp slem och irriterande ämnen i luftvägarna behövs inte nödvändigtvis hostmedicin. Tala med en läkare eller på apoteket om ditt barn behöver hostmedicin. Annars kan vatten vara effektivt för att lindra hosta. Det är också bra att få i sig mycket vätska vid feber.

Febernedsättande

Lättare feber behöver egentligen inte behandlas. Likt hosta är feber en försvarsmekanism. Bakterier och virus trivs nämligen inte i temperaturer över 37°C.

Om barnet trots allt behöver febernedsättande är paracetamol (exempel Alvedon) ett bra alternativ för barn från tre månader. Men kontakta en läkare innan du behandlar barn under sex månader med febernedsättande.

Efter sex månader kan även febernedsättande med ibuprofen (exempel Ipren) användas.

Barn och ungdomar under 18 år ska undvika att använda läkemedel med acetylsalicylsyra (exempel Aspirin eller Treo) på grund av ökad risk för den ovanliga sjukdomen Reyes syndrom.

Kostråd

När ditt barn är förkyld är det inte ovanligt att aptiten försvinner. För att se till att ditt barn får i sig tillräckligt är det inte så dumt att skämma bort hen med god mat som pannkakor eller kanske en glass. Skonsam mat som är lätt att äta är exempelvis blåbärssoppa eller nyponkräm.

Andra tips

Vätska

När barnet har feber är det speciellt viktigt att se till att tillföra mycket vätska. Barn har lättare att få vätskebrist och förlorar mycket vätska vid feber.

Håll huvudet högt

Att sova med en extra huvudkudde kan hjälpa mot täppt näsa och bihåleinflammation. Små barn kan exempelvis ta en tupplur i bilstol eller i barnsele när de är förkylda.