Orsaker till feber hos barn

Feber räknas som över 38 grader men behöver inte alltid behandlas. Det är kroppens naturliga försvar mot virus och bakterier. Däremot kan feber vara ett symptom på många olika infektioner och vissa är allvarliga.


Feber är kroppens naturliga försvar mot inkräktande bakterier och virus. Dessa mikroorganismer kan nämligen inte föröka sig like bra vid temperaturer över 37°C. All feber behöver inte behandlas, en kortvarig feber är ett sätt för kroppen att kämpa emot.

Feber är vanligt vid virusinfektioner som förkylning men kan vara orsakat av flera andra bakterier och virus.

Infektioner som kan ge feber som symptom bland barn:

Mäta temperatur på barn

För barn över ett år är det rekommenderat att mäta kroppstemperatur med en örontermometer. För barn under ett år är det bättre att mäta i rumpan. Termometer för barn finns att köpa på apotek.

Symptom kopplat till feber

Feberkramp

Vissa barn får kramper av feber. Det kan vara obehagligt men är ofarligt. När det händer första gången ska du dock kontakta vård för att de ska kunna utesluta att kramperna inte är orsakade av något mer allvarligt.

Yra och förvirring

Barn med förkylning kan börja yra och verkar förvirrade. De kan se eller höra saker som inte finns på riktigt. Det kan vara obehagligt att se på och för barnet själv men det brukar gå över snabbt.

Vila och vätska

Barn med feber ska stanna hemma från förskola och skola för att vila. Det är också viktigt att barnet får i sig mycket vätska då de lättare får vätskebrist och förlorar mycket vätska vid feber.