Så utvecklas en förkylning

Små barn kan drabbas av förkylning oftare än vuxna, så mycket som sju gånger per år. Symptom kan förändras under sjukdomsperioden men det är inte ett tecken på att förkylningen blivit värre.


En förkylning är allra oftast en virusinfektion i näsa, hals eller svalg. Förkylning är vanligare bland små barn än vuxna då de inte har utvecklat ett immunförsvar mot de många förkylningsvirus som finns omkring oss. Medan vuxna vanligtvis drabbas av en förkylning en till två gånger om året kan barn bli förkylda så mycket som sju gånger per år.

Så smittar förkylning

Förkylningsvirus smittar väldigt lätt, speciellt mellan små barn som har nära kontakt. Virus kan färdas genom vattendroppar i luften när man till exempel nyser eller hostar men även via föremål som en sjuk tar på. Bland barn kan detta till exempel hända när man delar leksaker på förskolan.

Om barnet blivit smittad är inkubationstiden kort, alltså den tid från att viruset kommit in i kroppen och barnet visar symptom Oftast går en förkylning över av sig själv inom en till två veckor och under denna period kan du märka av olika symptom.

Tidiga symptom på förkylning

Typiska symptom för förkylning är täppt näsa eller rinnande snuva, nysningar, huvudvärk, lätt feber, lätt hosta och ont i halsen. Feber, speciellt hög feber går ofta över snabbt.

Senare symptom på förkylning

Efter en tid går snoret från att vara klart och rinnigt till att bli tjockare och med mer färg (oftast gult). Det är ingen fara utan bara ett naturlig förlopp.

Hosta är luftvägarnas naturliga försvar mot saker som retar i halsen. Att barnet hostar är inte nödvändigtvis ett allvarligt tecken utan bara ett sätt att få bort slem.

Hur länge ska mitt barn vara hemma?

Barn ska stanna hemma om de har feber. Ibland blir barn trötta och har ingen ork av förkylning även om du inte mäter en feber. Även då ska barnet stanna hemma. Det är bäst att låta barnet bestämma vad hen orkar. När barnet är feberfri och mår bättre kan hen gå tillbaka till förskola eller skola, även om förkylningen inte helt försvunnit.

Sök vård direkt om barnet:

  • är under tre månader och har feber på 38°C eller mer
  • är mellan tre och sex månader och har feber på 39°C grader eller mer
  • är över sex månader och har feber på 41°C grader eller mer
  • har haft feber i mer än fyra dagar
  • har vätska som rinner ur öronen
  • har svårt att suga på bröst eller nappflaska på grund av nästäppa
  • är ovanligt trött, hängig eller inte orkar äta, dricka eller leka
  • har svårt att andas och andningen är tung, snabb eller pipig
  • är snorig eller täppt bara en näsborre, detta kan indikera bihåleinflammation